Zwykłe żarówki tam gdzie drogowe. BMW ma podobnie
Octavia I 1.9TDI brak podtrzymania pamięci radia, zgłupiałem
Zwiń
X
-
Octavia I 1.9TDI brak podtrzymania pamięci radia, zgłupiałem
Witam, jestem okazjonalnym użytkownikiem forum i nie ukrywam że liczę na pomoc. Podłączałem sąsiadowi w nowym nabytku 1.9TDI 110KM radio. Kostki ISO są, w radiu też, zaczynamy. Poprzednie auto japończyk, więc w kostce przy radiu spięte zasilanie (czerwony) do pamięci (żółty). W kostce Skody inaczej, więc spinam po właściwemu - czerwony do czerwonego, zółty do żółtego. Mierzę dla pewności kostkę w aucie, zasilanie się zgadza, masa się zgadza. W kostce auta jest również żółty kabelek z paskiem, mierzę - napięcie jest, zgadza się położenie z żółtym w radiu od pamięci. Tylko że - po wyjęciu kluczyka napięcie znika zarówno z kabelka czerwonego, jak i zółtego, co skutkuje brakiem pamięci w radiu. Instalacja wygląda na fabryczną, na kostkach auta logo VW zdaje się to potwierdzać, sprawdziłem, nic nie przecinane i podłączane, wiązka w całości wchodzi pod deską w fabrycznego peszla. Co z tym fantem zrobić? Ciągnąć oddzielne +12V do pamięci, np z zapalniczki, czy też jest coś o czym nie wiem, np brakuje bezpiecznika itd?
-
-
czytałem ale czy póbowałeś zamienić mimo to bo to by było dziwne że dwa kable idą po stacyjce ,chyba że ktoś wcześniej grzebał i spioł tak kable
jakby brakowało tam bezpiecznika to by wogóle nie było napięcia
a jak pociągniesz od zapalniczki i ma tylne elektryczne szyyby to można zapalniczke wyłączyć razem z szybami ta blokada na dzieci i wtedy byś radio tez kasowałjakby co posiadam kabel vag
Komentarz
-
-
jest gdzies skręcone z drugim może w tym peszlu który wygląda jak orginalny lub w skrzynce bezpieczników , miema co się złościć gdyż ja podłączałem nowego pioniera też mierzyłem wychodziło jak piszesz a póżniej się okazało żę bateria w mierniku była za słaba i mi głupoty pokazywało
zobacz po kolorze kabla może jest wpięty w inny bezpiecznikjakby co posiadam kabel vag
Komentarz
-
-
Ale to są jedyne kable w których jest + po kluczyku. + na podświetlaniu powinien pojawić się po kluczyku i włączeniu świateł. Sęk w tym że w żadnym innym kablu w kostce nie ma + obojętnie kiedy (opcji świateł nie sprawdzałem), poza tym tylko czerwony i żółty są grube, pozostałe są cieniutkie. Zamiana nic nie daje. Po prostu brak + po wyjęciu kluczyka i pamięć papa.
Komentarz
-
Komentarz